Skip to main content Skip to footer

Hvad er en almen bolig?

Almene boliger er for alle

Almene boliger er en boligtype, der er tilgængelig for alle, og som tilbyder boliger af god kvalitet til en rimelig husleje. De administreres af almene boligorganisationer, som opererer under særlige regler fastsat af lovgivningen. 

Som noget unikt dansk bliver almene boliger drevet non-profit og ud fra beboerdemokratiske principper. De faktorer er de største forskelle i forhold til at bo privat til leje.   

Non-profitbetyder, at der er ikke nogen, der skal tjene penge på de almene boliger. Huslejen i de almene boliger er omkostningsbestemt og dækker driften i boligafdelingen, både de daglige udgifter og den løbende vedligeholdelse. Derudover afdrages der på boligafdelingens lån. Der skal ikke være noget overskud i boligafdelingen. 

På den måde er lejerne i almene boliger sikret en rimelig husleje og en bolig af god kvalitet.

Beboerdemokratieter fundamentet i den almene boligsektor. Som beboer i en almen boligafdeling har du og de andre beboere indflydelse på, hvad huslejen skal bruges på i din boligafdeling; om der skal bygges en ny legeplads eller et fælles motionsanlæg, om ejendommen skal renoveres, eller om fællesvaskeriet trænger til ekstra vedligeholdelse. På helt demokratisk vis bestemmer flertallet. Men beboerdemokratiet handler også om fællesskab og at skabe noget sammen. 

Alle kan møde op på afdelingsmøderne og give sin mening til kende eller lade sig vælge til afdelingsbestyrelsen. Afdelingsbestyrelsen er bindeleddet mellem beboerne, administrationen og boligorganisationens bestyrelse.

Kommunal anvisningsret

Almene boliger bliver opført med offentlig støtte. Til gengæld for støtten får kommunerne tilbudt hver fjerde ledige almene bolig til kommunal anvisning – hvis ikke andet er aftalt med de almene boligorganisationer.

Det giver de enkelte kommuner mulighed for at anvise borgere med akut boligbehov til en almen bolig. Det kan for eksempel være skilsmisseramte familier og andre personer, der ufrivilligt er blevet hjemløse.

Hvilke typer almene boliger findes der?

Der findes tre primære typer af almene boliger: Familieboliger, ungdomsboliger og ældreboliger.

Familieboliger er den mest udbredte boligtypeDer er 570.000 almene familieboliger til leje i Danmark. Dem kan alle skrive sig op til uanset  alder, om du er single eller har familie.

Familieboligerne kan være både lejligheder, rækkehuse og parcelhuse. Boligerne bliver normalt udlejet efter ventelister, det vil sige efter anciennitet, men det kan variere fra boligorganisation til boligorganisation.

Størstedelen af de almene familieboliger er treværelses boliger med et gennemsnitligt boligareal på 80 kvadratmeter. Men de går lige fra 1-4+ værelser, i størrelser fra under 50 til over 100 kvadratmeter. Så der er familiebolig, der dækker alles behov.

De mange forskellige boligstørrelser gør, at det er muligt at skabe en blandet beboersammensætning med både unge, ældre, familier, singler og beboere med særlige behov i en og samme boligafdeling.

Ungdomsboliger er til dig, der er ung og lige startet på uddannelse eller elevplads. Her kan det være en fordel at søge en almen ungdomsbolig, hvor huslejen er lav.

I Danmark findes der flere end 35.000 almene ungdomsboliger til leje, og de ligger rundt i hele landet.

For at kunne søge en ungdomsbolig, skal du være under uddannelse, være i lære, i praktik, trainee eller have en elevplads - eller have et såkaldt særligt behov.

Der kan være en øvre grænse for din alder, hvis du ønsker at leje en ungdomsbolig. Den kan variere fra boligorganisation til boligorganisation.

De almene ungdomsboliger findes både som værelser og lejligheder. Langt de fleste ungdomsboliger er på 1 værelse og har et boligareal på 40 kvadratmeter i gennemsnit. Typisk er ungdomsboligerne en del af et større alment byggeri, hvor der også er almene familieboliger.

Derudover findes der ungdomsboliger til udsatte unge. De hedder startboliger og har sociale viceværter tilknyttet som en særlig bostøtte til de unge. De sociale viceværter hjælper de unge med praktiske ting i hverdagen og med at fastholde uddannelse eller arbejde.

Ældreboliger lejes ud til ældre og personer med handicap. I Danmark er der opført over 42.000 almene ældreboliger. For dem gælder der særlige regler til udformning og indretning.

Er du blevet ældre og synes, at villaen er blevet for stor og haven for krævende, så har du mulighed for at flytte til en mindre lejlighed i et alment byggeri eller i en almen ældrebolig. Du kan også vælge et af de populære senior-bofællesskaber, hvor der altid er selskab at finde.

Almene ældreboliger er etableret som selvstændige boliger, plejeboliger med tilknyttet personale eller bofællesskaber.

Det er som hovedregel kommunen, der anviser boligerne ud fra en vurdering af ansøgernes behov. Der er ikke nogen minimumsalder for ældreboliger, da det afhænger af en konkret vurdering fra kommunen.

Ønsker du at komme i betragtning til en ældrebolig, er det en god ide at henvende dig til din kommune. Læs mere om ældreboliger her.

I Landsbyggefondens temastatistik kan du se mere om boligtyper fordelt på areal og kommuner.

Almene boliger og arkitektur

I Danmark har vi en usædvanlig høj arkitektonisk kvalitet i det almene boligbyggeri, og blandt de almene bebyggelser finder man nogle af de bedste boligbyggerier i dansk arkitekturhistorie. Det er derfor også vigtigt, at vi tænker os grundigt om, når vi udfører de – nødvendige – ændringer. Læs mere på Fagbladet Boligen